Június hónap témája - Áhimsa
            Ahimszá – Ne árts!


Ahimszá – Ne árts! „Ó, ez könnyű.” gondolhatnád „ma még senkit sem pofoztam fel.” De továbbmegyek: légy kedves! Fordulj mindenki felé jóindulattal,vedd észre a hasonlóságot közted és mások között, ne a különbségekre fókuszálj!


A jóga ősi forrása, Patandzsali Jóga Szútrái a jógagyakorlást nyolc lépcsőfokra bontja. Az első két lépcsőfok a Jámák és a Nijámák gyakorlása. A Jámák olyan mentális gyakorlatok, amelyek arra vonatkoznak, hogy hogyan viszonyulsz a körülötted lévő világhoz, míg a Nijámák abban adnak iránymutatást, hogy hogyan viszonyulj saját magadhoz. A Jámákat és a Nijámákat is egyenként öt gyakorlatra bontja a jógahagyomány. Ezeket a gyakorlatokat vesszük sorra havi hírlevelünkben – kövesd az írásainkat, és gyakorolj velünk a jógaszőnyegen kívül is!


Az első Jáma szanszkritül Ahimszá, azt jelenti: „nem ártás”. Ahogy lassan lehántod a hagymáról a külső héjakat és egyre mélyebbre jutsz a gyakorlásoddal, mindegyik Jámának és Nijámának, vannak mélyebb és nehezebben  kiivitelezhető rétegei is. Ne árts a Földnek, ne árts a tengereknek, ne árts állatoknak, embereknek, növényeknek, hegyeknek, folyóknak, levegőnek. Ne öld meg a pókot a szobádban, ha zavar a jelenléte, vidd ki és engedd szabadon. Ha Ausztráliában élsz, és a kérdés nem az, hogy elkap-e pár szúnyogot a pókod, hanem „vagy ő, vagy én”, akkor persze védd meg magad!


Sok forrás szerint az Ahimszá vegetáriánusságot is jelent, de ebben nem minden irányzat ért egyet. Ha tisztán az Ahimszá szempontjából nézzük, a növényi eredetű táplálék fogyasztása is okozhat szenvedést. A védák egyik alap tétele, hogy a világi lét szenvedéssel jár – a gyakorlás célja minimalizálni a szenvedést, és végső soron telejesen megszabaduni tőle. Tehát az Ahimszá gyakorlás célja, hogy minimalizáld a más élőlényeknek okozott szenvedést. Ezt az irányelvet kövesd a táplálkozásodban is – egy gyerek (vagy felnőtt) rabszolgákkal kitermeltetett kakaó okozhat nagyobb szenvedést, mint egy állati eredetű étel elfogyasztása.


Gyakran merül fel az a gondolat, hogy az Ahimszá elvét gyakorold önmagadon, vagyis értelmezd úgy, hogy ne árts magadnak. Bár ez egy követendő és hasznos gondolat, a Jámák nem az önmagaddal való kapcsolatodról szólnak. Ez a gyakorlás arra irányul, hogy hogyan viszonyulsz az egész körülötted lévő világhoz. A kifelé forduló szándékaid megtisztítása idővel hatással lesz arra is, ahogy önmagad felé fordulsz.